15 mai 2017
Jakter på kontrastene

I klesskapet til Mari Ruus (32) finner du alt fra rimelige kupp fra H&M, statementplagg i spennende materialer og en hel drøss med vintage paljettkjoler. 

Det begynte med at Mari som 13-åring prøvde å dekke over den urene huden sin med sminke fra 10-kronerskurven fra Nille. Da hun etter hvert oppdaget ulike teknikker for hvordan hun kunne sminke huden til å framstå helt plettfri, var det ingen vei tilbake. Sminke ble Maris store lidenskap, en interesse som har formet karrieren hennes helt siden starten.

Som tidligere skjønnhetsredaktør i magasinet ELLE og redaksjonssjef i magasinet Det Nye, har Mari levd jobblivet hun drømte om. Faktisk skrev hun i skoledagboken sin som 16-åring at drømmejobben var skjønnhetsredaktør i ELLE.  Ti år senere var jobben hennes.

Nå har City Nords ferskeste senterblogger flyttet hjem til Bodø etter 12 år i Oslo. Sammen med samboeren Tom Rainer, den lille datteren Astrid og hunden Frøken, er de klare for å nyte det nye livet i Bodø.

For da de endelig bestemte seg, gikk det raskt. Etter en fantastisk sommerferie i nord, ble jobbsøknader sendt ut, den nyoppussede leiligheten i Oslo lagt ut for salg og jakten på ny bolig begynte. Målet var å feire julen hjemme i Bodø, noe de klarte med et nødskrik. 

– Vi måtte jo komme oss nordover før Astrid begynte å snakke søring, sier Mari med et smil.Drømmejobben

Det var selvfølgelig makeupartist Mari reiste til Oslo for å bli da hun var ferdig på videregående. Etter hvert søkte hun seg inn på journalistutdanningen og fikk til slutt praksisplass i VG. Der klamret hun seg fast, og fikk være med å bygge opp moteportalen deres, minMote.no. Mari ble en av to profilerte journalister på minMote, hadde sin egen serie på VGTV kalt Sminkeskolen, en egen blogg og fikk raskt et navn innen mote. 

Så kom tilbudene fra magasinverdenen. Hun startet som skjønnhetsredaktør i Det Nye, og så kom endelig drømmejobben i ELLE. Da bodøjenta etter hvert fikk jobben som redaksjonssjef i Det Nye, ble det avisoppslag i hjembyen. 

– Jeg har vært heldig som har fått muligheten til å jobbe med noe som jeg synes er så gøy. Jeg har fått reist og opplevd så mye, møtt så mange dyktige mennesker som jeg ser opp til og fått så mange «kick» gjennom disse årene. 

Likevel oppdaget hun at hun ble lei etter hvert. Som hun selv sier «Det er en grense for hvor mange ganger det er gøy å skrive om sotede øyne til jul og hvordan man får glødende hud til sommeren». 

Jobben som redaksjonssjef bød på nye og mer utfordrende oppgaver, men de stadig dårligere tidene i mediebransjen gjorde at dagene ble tøffere og stressnivået høyere. Jakten på kontrastene i livet ble større, og hun fant dem støtt og stadig oppe i nord.

– I perioder har jeg vært helt besatt av tanken på å tusle rundt på hytta i Misvær i joggebukse, tenne bål, fiske og bare være i naturen. Det er det beste som finnes.Våkenetter på eBay

Det er nettopp jakten på kontraster som tiltaler henne i motebildet også. Selv om hun elsker trender og spøkefullt karakteriserer morgenen etter Oscar-utdelingen som de beste timene i hele året, stoler hun i dag mer på egne tanker og meninger enn hva som er i trendbildet akkurat nå. For Mari handler det å kle seg mye om følelse, og hun er ikke en person som kan legge fram antrekket kvelden før.

– Og så har jeg en greie om å alltid kle opp eller ned plaggene jeg har på meg. Har jeg en skinnbukse på meg, kler jeg den ned med en myk strikkegenser, og dressbukser bruker jeg alltid med sneakers til. 

Etter en del prøving og feiling, har Mari nå blitt mer bevisst på å følge sine egne instinkter og ikke kle seg etter omgivelsene rundt. At noe er veldig «deg» er et av de beste komplimentene hun kan få. 

– Det som er typisk er at man blir så utsatt for trender og inntrykk på jobb, at man til slutt ender opp med å kle seg veldig enkelt selv. Jeg elsker når folk har en egen signaturstil, det synes jeg er kult. Egentlig liker jeg veldig godt tanken på å kle meg i en slags uniform, å bruke ulike variasjoner av det samme antrekket hele tiden. 

Mari beskriver garderoben sin som relativt klassisk med mye basisfarger og enkle snitt, som hun kler opp med mer spennende elementer som lakkbukser, silkekimonoer, metalliske farger og assymmetriske plagg. En lang rekke skjorter i lyse farger henger på klesstativet på det ene soverommet.

– Jeg knytter meg veldig til tingene mine og blir veldig glad i dem. Jeg liker ikke å gå med andres ting eller å bli kledd opp av stylister, da føler jeg meg fullstendig ukomfortabel. Jeg spør alltid om jeg ikke heller bare kan ta med meg noe av mitt eget. 

Midt blant alle basisplaggene har Mari funnet sin egen lille nisje. En glitrende rad av vintage paljettkjoler kjøpt på ulike auksjoner på nettet henger på et eget stativ. Noen har hun ikke rukket å pakke ut siden hjemflytten. Og jo mer glitter og stas det er på dem, jo bedre er det.

– Jeg elsker at kjolene har sin egen historie. En kjøpte jeg av en dame i Dallas, hun hadde giftet seg i den i Las Vegas. Hvor gøy er ikke det?! Det handler også om følelsen av å gjøre et kupp, finne noe som ingen andre har. Selve jakten er skikkelig avhengighetsskapende. Det innrømmes at en god del våkenetter da datteren var baby ble tilbrakt på auksjon på eBay. «Det er jo da alle de gode auksjonene går ut i USA». 

– For meg har favorittplagg lite med pris å gjøre. Det er ikke mange av kjolene jeg samler på som har kostet over en tusenlapp. Og noen av mine aller beste kjøp er fra H&M.Livet på innsiden

Oppussingsprosjekter er en annen greie som får mye oppmerksomhet i Maris hode. Det nykjøpte huset på Reinsletta skal totaloppusses, og for en som kan sitte på Pinterest og hente inspirasjon i timesvis, er selve planleggingen vel så omfattende som det praktiske arbeidet.

– Dette blir vårt tredje oppussingsprosjekt, så vi begynner å få teken på det. Heldigvis er samboeren min veldig opptatt av dette selv, så vi elsker å planlegge og forme huset slik vi vil ha det. Selv om det av og til hadde vært greit med en type som ikke absolutt skal mene noe om absolutt alt. 

Mari ler litt. Med to kreative hoder under samme tak, er det ikke alltid like lett å bli enige. Men resultatet blir bra, det er hun sikker på. 

– Det er fordelen med at vi begge er så nøye og pirkete, resultatet blir alltid deretter. 

At Mari midt i sin fascinasjon for mote, skjønnhet og trender, er ei jordnær jente som ønsker seg en sosial medieplattform uten likes-funksjon, tror hun kommer av at hun har vært lenge nok på innsiden til at hun har vet at bildet man får av motebransjen på Instagram har lite med virkeligheten og gjøre. 

– Jeg tror mange hadde hatt godt av å se hvordan det egentlig er. At disse kjendisene og modellene bare er vanlige mennesker og at ingen ser ut eller lever slik som det ser ut på Instagram. Og det er viktig å huske på, selv om det kan være vanskelig til tider. 

Derfor er ikke Mari blant de mest aktive på sosiale medier. Hun er lei av å føle at hun blir vurdert, som hun sier. 

– Det er naturlig for oss mennesker å sammenlikne oss selv med andre, og da blir det så skjevt når det vi får se av andre ikke er virkeligheten. Min interesse for mote, skjønnhet og interiør er noe jeg gjør for meg selv, først og fremst. Jeg har ikke behov for å vise alt frem, jeg finner glede i mine egne ting helt for meg selv.  Og det er her bloggen på City Nord passer så godt inn. 

– Jeg ser på det som mitt eget rom hvor jeg kan dele det jeg vil og det jeg liker med de som ønsker å følge meg. Det føles som noe som bare er mitt, som andre forhåpentligvis kan inspireres av. Det er også nok en arena der hun kan boltre seg i det eneste hun faktisk er avhengig av: Kontraster. Og dem er det nok av, både i moteverden og i livet for øvrig.

 

MARI OM

Stil

– Jeg vil si at jeg har en ganske eklektisk stil, og liker godt å blande ulike stiler i samme antrekk. Jeg liker ikke når ting blir for søtt, men jeg elsker for eksempel hvordan Isabel Marant skaper superfeminine plagg som samtidig er kule og avslappede. Jeg går mye i jeans til hverdags, men kan også gå helt den andre veien og ha på meg trange lakkbukser den ene dagen og vide, sportsinspirerte bukser den neste.  

Interiør

– Jeg har lenge hatt en ganske minimalistisk stil på interiøret, men nå elsker jeg at maksimalismen begynner å komme tilbake for fullt. Jeg har nettopp kjøpt en stor veloursofa fra Bolia, og jeg tenker å ha mye mer farger på veggene i det nye huset enn der vi bodde før. Store bilder på veggene er et must for meg, og masse grønne planter. 

Shopping

– Jeg shopper fortsatt mye på impuls, men har blitt mer bevisst på å kjøpe plagg som holder lenge og som jeg virkelig elsker, ikke bare som jeg får lyst på der og da. Jeg er et følelsesmenneske som elsker å trøsteshoppe, så jeg har gjort en del bomkjøp gjennom tidene, men nå kjenner jeg min egen stil og hva jeg liker såpass godt, at det skjer ikke så ofte lenger.

Stiltips

– Finn noen signaturantrekk som du trives godt i, og bygg garderoben din rundt disse. Da er det mye enklere å kjøpe plagg som du vet at du faktisk kommer til å bruke. Kjøp disse plaggene i god kvalitet som holder lenge, så kan du heller bruke mindre penger på trendplagg som bare varer en sesong eller to. 

Hudpleie

– Jeg har testet så mye forskjellig gjennom jobben, og det jeg har kommet fram til er at det enkle ofte kan være det beste. Ved å rense huden godt, tilføre næring tilpasset din hudtype og bruke solfaktor, er det meste gjort.  

Skjønnhetstips

– Mitt beste skjønnhetstips har jeg fått fra Kate Moss. Om du er i tvil om du skal vaske håret – alltid vask det.

Captcha-image